PFAS – Vad är det?

PFAS är ett samlingsnamn för en mängd av skadliga ämnen som finns mitt ibland oss alla. Det är över 4700 ämnen som ligger under denna bokstavskombination. Du hittar dem överallt så som i stekpannor, skor, möbler, funktionskläder, skönhetsprodukter och mycket annat. Det är helt enkelt svårt att undvika dem. Det finns en del risker med PFAS-ämnen och därför försöker man att undvika dem i så hög utsträckning som möjligt när man tillverkar produkter men det är näst intill omöjligt. Även om det är dålig både för människan och naturen så finns de överallt.

Vad står PFAS för?

PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser och det är ett relativt nytt begrepp som inte alla är bekanta med. Det antas att det ökar i samhället dock och det blir ett större problem både för oss och miljön. Enligt flera naturskyddsföreningar så är det rimligt att förbjuda all användning av PFAS och det pågår kampanjer för att det ska totalförbjudas. Det finns flera miljömärkningar från till exempel Naturskyddsföreningen som visar på att producenterna är fria från PFAS. Då ska du leta efter märket Bra Miljöval. även flera myndigheter och forskningsinstitutioner vill förbjuda all användning av dessa ämnen då de är så pass skadliga. Det är inte helt klarlagt hr dåliga många av ämnena är men det är antagligen farligt och väldigt långlivat i båda människa och natur.

Vad är riskerna?

Det finns flera dokumenterade risker med PFAS-ämnen. Bland annat så kan det ge skador på levern, ge förhöjda halter av blodfetter och tarmsjukdomar. Det finns misstankar om att de är cancerframkallande men det har inte riktigt bevisats i någon studie ännu även om det finns indicier på det. Ofta är det så att det finns så många saker som kan vara cancerframkallande att det är svårt att slå fast att det är ett specifikt ämne som är boven i dramat. Självklart är det så att det beror på under hur lång tid man får i sig ett visst ämne och i vilken dos. Det är därför det är så svårt att slå fast att ett visst ämne definitivt framkallar cancer. Många PFAS-ämnen är otestade vilket gör det svårt att säga hur dåliga de egentligen är. När det kommer till miljöpåverkan så är inte alla OFAS-ämnen testade för det heller men det är fastslaget att de är väldigt svåra för naturen att bryta ner. Det tar lång tid och när det tar lång tid är det oftast så att det är dåligt för miljön så den generella gissningen är att det inte är särskilt bra med PFAS-ämnen i naturen. Det har hittats i flera vattentäkter runt om i landet och gissningsvis har det runnit ner medbrandskum efter en brand.

Hur kan jag skydda mig?

Du får i dig mest PFAS-ämnen genom förorenat vatten eller livsmedel. Det som kommer ut i naturen kommer ofta från tillverkning av till exempel teflon som innehåller mängder av PFAS. För att ytterligare undvika PFAS så kan du äta mindre micromat då det innehåller en hel del. Du kan skippa fisk från insjöar och Östersjön. Det rekommenderas ofta att äta fisk från Östersjön eller insjöar högst ett par gånger per år. Kolla så att ditt bakplåtspapper inte innehåller PFAS. När det hetas upp så riskerar det att släppa ifrån sig farliga ämnen. Undvik non-stick material i kastruller och stekpannor. Det kan vara till exempel teflon som vi har nämnt innan. Allt som innehåller något som låter som PTFE, polytef och liknande är antagligen PFAS-ämnen och bör undvikas. Vissa produkter hävdar att de är PFAS-fira men har bara ersatt sin användning med ett annat ämne. Kolla efter Bra Miljöval för att vara säker.

Lämna en kommentar