Kända miljöprofiler

Miljö- och klimatfrågor har länge varit något som många personer jobbar med. Det är speciellt viktigt för dessa personer att ta hand om miljön på ett bra sätt, och de gör sitt yttersta för att få fler människor till att göra sitt för att bevara miljön. I samband med detta har det dock dykt upp ett antal personer som blivit lite mer kända för sitt arbete inom dessa frågor. Här har vi valt att lista några av de mer kända miljöprofilerna som finns.

6. Martin Vizcarra

På sjätte plats kommer Martin Vizcarra som var president i Peru år 2018 till 2020. En av anledningarna till varför vi valde att ta med honom på listan beror på det ökade skyddet för naturreservat i Amazonas. Han var med och bestämde att 17 miljoner hektar skulle skyddas, och att det i sin tur skulle leda till levnadskvalitén bevarades bättre i Amazonas, att naturresurserna skulle hanteras bättre samt att bevara själva naturen i området.

5. Bill Gates

Bill Gates är kanske mest känd för att ha grundat det enorma datorföretaget Microsoft. Han är även känd för att vara en av de rikaste personerna i världen. Men det är inte allt. Bill Gates är känd för att donera en hel del pengar inom hälso- och utbildningsområdena via sin organisation Bill & Melinda Gates Foundation. Under ett möte som hölls i Bryssel sa Gates ”världen behöver genombrott när det gäller hur vi tillverkar saker, odlar mat, och förflyttar människor och varor”. Han tycker att det är viktigt att pengar satsas på olika företag som jobbar mot att lösa klimatkriserna.

4. Leonardo DiCaprio

På fjärde plats kommer faktiskt en person som är lite av en överraskning, nämligen skådespelaren Leonardo DiCaprio. Han är självklart mest känd för att vara skådespelare men under de senaste åren har han även skapat sig ett namn som miljöaktivist. Det är främst på nätet som DiCaprios namn dykt upp en hel del i samband med miljöfrågor, han har bland annat uttryckts sin oro efter att Trump vände ryggen mot Parisavtalet. Han tipsat även om flera hjälpsamma miljöorganisationer och uppmanar fler till att stödja dem.

3. Alexandria Ocasio-Cortez

Alexandria Ocasio-Cortez föddes i New York år 1989 och är en amerikansk aktivist och politiker. Hon anses idag vara en av de mest kända demokrater i USA efter att hon tagit en plats i representanthuset vilket skedde år 2018 vid mellanårsvalet. En sak som attraherade Ocasio-Cortez stöd för flera presidentkandidater var hennes roll inom Green New Deal som förespråkare.

2. Johan Rockström

På andra plats kommer den svenska miljövetaren och agronomen Johan Rockström. Han föddes år 1965 och är idag miljövetenskapsprofessor vid Stockholms Universitet. Han är även chef för PIK, Potsdam Institute for Climate Impact Research, vilket är ett av de mest framstående centrum för hållbarhet- och klimatforskning i Europa. Under sin karriär har han bland annat forskat om både vattenresurshantering och jordbruk, sedan har han arbetat med dessa frågor i ett antal afrikanska länder.

1. Greta Thunberg

Greta Thunberg är kanske en av de mest kända miljöprofilerna idag. Hon föddes år 2003 i Stockholm och blev först uppmärksammad efter att hon satte sig med ett plakat som hade texten ”Skolstrejk för klimatet” utanför Sveriges Riksdag. Det ledde till att fler ungdomar runt om i världen började göra samma sak. Sedan sin första stora strejk har hon blivit inbjuden att hålla tal på flera platser, både i Sverige och utomlands. Hon har dessutom blivit tilldelad en rad olika priser och utmärkelser, bland annat utsåg Time Magazine henne till en av de mest inflytelserika tonåringarna år 2018. År 2019 nominerades hon dessutom till Nobels Fredspris, dock blev Etiopiens premiärminister vinnaren.

Lämna en kommentar