Att resa miljövänligt

Under ett års tid gasar en bil ut ungefär 2,2 ton koldioxid, lika mycket som att flyga till Thailand tur och retur.

Varje år släpper vi ut ca 8 ton växthusgas per person. För att klara klimatförändringarna behöver vi komma ner till ungefär 1 ton per person och år, fram till år 2050. Hur ska vi göra för att klara av det? Att tänka på hur vi färdas till och från olika ställen är en väldigt bra start.

Är bilen nödvändig?
Behöver du verkligen ta bilen alla gånger du väljer att göra det? Tänk på att bilen kan vara en större miljöbov än maten du eventuellt väljer bort att köpa för att den är från andra sidan jorden.

Om det nu är så att bilen är nödvändig på grund av att det är för långt att ta sig till affären, för stora grejer att ta med till soptippen eller vad det nu kan vara, så se till att göra det på vägen. Till eller från jobbet till exempel. Slå gärna flera flugor i en smäll om du har möjlighet till det. Handla, träna och åk till soptippen om du ändå måste ut och åka med bilen.

Du kan även passa på att kolla med grannen om den har något den behöver handlat eller slängt när du ändå ska dit, nästa gång kanske det är du som slipper åka iväg.

Det är de korta bilresorna som släpper ut mest koldioxid, så varför inte försöka tänka på miljön samtidigt som du är tidseffektiv?

Resan till och från jobbet
Ur miljösynpunkt så hade det bästa såklart varit att jobba hemifrån, men det är långt i från alla som har den möjligheten. Är du en av dom som måste åka in till jobbet, försök att göra det så miljövänligt som möjligt.

Bor man i närheten så kan man såklart promenera eller cykla. Men är det en lite längre eller jobbigare väg, eller om man kanske bara har lite dåligt om tid på morgonen så är elcykeln ett väldigt bra alternativ. Det behöver inte vara jobbigt alls att cykla, dessutom går det relativt snabbt. Man kan välja om man vill ha lite motstånd, som att cykla på en vanlig cykel ungefär, men med lite hjälp av motorn i uppförsbackar. Eller om man är trött så kan man välja en högre växel och egentligen bara behöva trampa för att hålla igång motorn på cykeln.

Har man inte dessa möjligheter så är buss och tåg också bra alternativ, de ska ändå åka och det är fler som åker. Måste man ta bilen så passa på att samåka med en kollega, finns möjligheten så använd en miljöbil.

Lämna en kommentar